Головне управління
Держсанепідслужби у Харківській області

м.Харків, 61070, територія Помірки
тел. +380-57-725-01-70;
факс +380-57-725-01-68.
24 березня 2016, 11:16
xryak1Увага сибірка   Фахівцями Головного управління Держсанепідслужби у Харківській області, ДУ «Харківський ОЛЦ ДСЕСУ», Головного управління ветеринарної медицини в Харківській області проводиться епідрослідування випадку сибірки зареєстрованого у свиноматки, яка утримувалася у приватному секторі м.Чугуїв.
За результатами дослідження м’яса тварини проведеного Чугуївською міжрайонною державною лабораторією ветеринарної медицини виявлено збудника сибірки.
При проведенні епідрозслідування встановлено коло осіб, які мали контакт з хворою твариною, вживали в їжу м’ясо та сало хворої тварини. За контактними встановлено медичне спостереження протягом 8 діб та призначено хіміопрофілактику.
Фахівцями ветеринарної служби за адресами мешкання контактних вилучено залишки м’яса та сала хворої тварини, тривають дезінфекційні заходи.
Фахівцем ДУ «Харківський ОЛЦ ДСЕСУ» відібрано змиви з холодильника, інвентарю та обладнання за адресою утримання тварини, проби грунту з місця забою тварини, корму, тирсу, матеріал спрямовано на дослідження до лабораторії особливо небезпечних інфекцій, дослідження тривають.
Як стаціонарно неблагополучний пункт з сибірки м. Чугуїв не визначено. На території Чугуївського району знаходиться 12 стаціонарно неблагополучних пунктів. Останній випадок сибірки серед тварин було зареєстровано у 1996 році в селі Моспаново ВРХ у приватному секторі. Випадки сибірки серед мешканців Чугуївського району за час спостереження не реєструвались.
Останні випадки сибірки по Харківській області зареєстровано:
-серед людей у 2003 році в с.Багата Черненщина Сахновщинського району,
-серед тварин у 2007 році в с.Новотроїцьке Балаклійського району.
Основним джерелом збудника сибірки для людини є сільськогосподарські тварини, а також м’ясопродукти й сировина, отримані при їх вимушеному забої. Вхідними воротами інфекції є ушкоджені шкіра, слизові оболонки шлунково-кишкового тракту, а також дихальні шляхи.
Зараження відбувається при догляді за хворими тваринами, їх забої, приготуванні й споживанні інфікованого м’яса, контакті з шерстю, шкурами, щетиною, ґрунтом, які містять збудник сибірки.
Як захистити себе від зараження сибіркою?
•Не купуйте м’ясо та м’ясні продукти на стихійних ринках, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль.
•Молоко, куплене на ринках, перед вживанням необхідно обов’язково кип’ятити.
•Не здійснюйте забій сільськогосподарських тварин без попереднього ветеринарного огляду.
•Худоба, яка утримується в приватному підсобному господарстві, обов’язково повинна бути щеплена проти сибірки. Не випасайте тварин біля скотомогильників.
Проведення протиепідемічні заходи в осередку триває.